Een mooie samenwerking

1 februari 2019

In het nieuwste magazine van Van Munster Recyclers; Inzicht, is te lezen hoe wij ons samen inzetten voor een nieuwe duurzame chemiesector.

Het gedeelde geloof in de circulaire economie, dat is wat samenwerkingspartners InterCheM en Van Munster Recyclers bindt. Het uit Beuningen afkomstige chemisch recycle- en productiebedrijf neemt met zijn expertise op het gebied van het inzamelen en verwerken van overwegend gevaarlijke afvalstoffen de chemische afvalstromen van onze klanten uit handen. “We vinden elkaar in het bundelen van onze krachten voor een circulaire economie”, aldus Erik Wegh, commercieel directeur bij InterCheM.

Dat dit bedrijf uit de chemiesector een circulaire economie tot stand brengt is uniek. Op de locatie van InterCheM wordt niet alleen op een verantwoorde en veilige manier chemisch afval – zoals oplosmiddelen, lakken en coatings- ingezameld en verwerkt, ook is er een laboratorium aanwezig waar aan de hand van duurzame recyclingtechnieken bruikbare grondstoffen uit het chemisch afval worden teruggewonnen en gebruikt in weer nieuwe producten voor de professionele industrie. Dit maakt dat InterCheM zowel aan het begin als producent en aan het einde als inzamelaar bij het productieproces aanwezig is.

Duurzame destillatie
“We zijn in staat om producten gemaakt van teruggewonnen afvalstoffen terug te zetten in de markt”, vertelt Erik Wegh met gepaste trots. Eén van de duurzame recyclingtechnieken waarmee InterCheM chemisch afval geschikt maakt voor hergebruik is destillatie. Erik legt uit dat vervuilde oplosmiddelen en verfresten gefilterd kunnen worden, doordat de schone grondstoffen door middel van destillatie verdampen en opgevangen kunnen worden.

Deze gedestilleerde chemische afvalstoffen kunnen als secundaire grondstof worden ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige toepassingen, zonder dat er kwaliteitsverlies van de producten optreedt. Op de locatie van InterCheM wordt zo een breed assortiment aan duurzame producten en paints ontwikkeld, zoals gerecyclede oplosmiddelen, reinigers en verdunners. Dit gebeurt samen met zusterbedrijf Inter-GreeN. Erik: “Het mooie van dit alles is dat we op klantniveau een circulaire economie creëren; we zamelen in, recyclen en leveren de producten terug”.

Circulaire economie als toegevoegde waarde
Voor Van Munster Recyclers fungeert InterCheM als kennispartner en aanspreekpunt als het gaat om de inzameling en verwerking van chemische afvalstoffen. “We ontzorgen Van Munster Recyclers op dit specifieke gebied met onze specialistische kennis en diensten en vinden elkaar in onze gedeelde waarden voor een duurzame toekomst. Dat we samen een circulaire economie nastreven is een mooie toegevoegde waarde voor onze klanten.”

© 2024 Inter-Che-M B.V.